[DYG - Home] > [Nieuws van de DYG] > [De Dutch Young Generation in de Oekra´ne]

Nieuws van de Dutch Young Generation

De Dutch Young Generation in de Oekra´ne, 2011

De Dutch Young Generation maakt zich sterk voor de uitwisseling van kennis en ervaring tussen haar leden. Het nationale netwerk voor jongeren met belangstelling voor nucleaire technologie werkt hierbij regelmatig samen met de Belgische collega's: Young Generation van de Belgian Nuclear Society (BNS). Samen organiseerden zij in oktober voor de tweede keer een excursie naar Tsjernobyl.

Op 26 april 1986 ontplofte in Tsjernobyl reactor 4 van de kerncentrale. Vooral de directe omgeving werd hierbij blootgesteld aan een hoge dosis straling. Elders in Europa werden verhoogde concentraties aan radioactief materiaal gemeten. De ontploffing was het gevolg van een verkeerd uitgevoerd experiment. Na de ontploffing zijn de reactoren 1 tot en met 3 tijdelijk uit bedrijf genomen, om pas in het jaar 2000 definitief af te schakelen onder druk van de internationale gemeenschap.

Dertien Nederlanders en zeven Belgen, allen werkzaam in de nucleaire industrie, vlogen op 7 oktober naar Kiev voor een vierdaagse excursie. Roy Veldhof van URENCO was een van de deelnemers. "Na Fukushima laait de discussie over het gevaar van kernreactoren weer op. 'Pas maar op dat je geen licht geeft als je terugkomt' en 'wat heb je daar in hemelsnaam te zoeken' of 'jij liever dan ik' waren kreten die ik veel hoorde in mijn omgeving in aanloop van mijn bezoek aan Tsjernobyl", vertelt hij. "Het is goed dat hierover gediscussieerd wordt, maar het is ook van belang goed na te gaan wat de feiten zijn. Ook al is dat soms erg lastig. Wij hebben dat proberen te doen tijdens deze excursie."

Naast een bezoek aan het Tsjernobyl-museum in Kiev staat natuurlijk ook een bezoek aan de reactor en Prypjat op het programma. Tsjernobyl ligt ongeveer twee uur rijden vanaf Kiev. "Het bezoek aan de kerncentrale was bijzonder en indrukwekkend. Eerst brachten we een bezoek aan de regelzaal van reactor 1. Daarna liepen we door een lange gang langs reactor 2 en 3, totdat we bijna letterlijk tegen een muur botsten. Dit was het begin van de sarcofaag, het uit een dikke laag staal en beton bestaande omhulsel om reactor 4, waardoor straling flink wordt gereduceerd." Prypjat was ooit een van de meest welvarende stadjes in Wit Rusland. Een aantal dagen na de ontploffing zijn alle mensen uit deze stad geŰvacueerd, om nooit meer terug te keren. De stad werd in de daarna volgende jaren leeg geplunderd en de natuur nam de gebouwen en straten over. Tegenwoordig rest niets meer dan spookachtig lege gebouwen met wat achtergelaten meubilair en huisraad. Het vervallen reuzenrad is een van de bekendste beelden van de stad.

Straling is het altijd terugkerende onderwerp als je over Tsjernobyl spreekt. Veldhof: "Het boezemt vele mensen angst in, die vaak niet terecht is. De maximale dosis die ik heb gemeten tijdens onze reis was 0,012 mSv per uur. Dit was in de kerncentrale zelf, niet ver van de sarcofaag. Als je hier gedurende acht uur per dag, tweehonderd dagen per jaar (een gemiddeld arbeidsjaar) zou doorbrengen, kom je nog niet boven de wettelijk gestelde maximale waarde van 20 mSv per jaar voor mensen werkzaam in de nucleaire industrie. De vlucht van en naar Kiev heeft een hogere stralingsdosis opgeleverd (door kosmische straling) dan het bezoek aan Tsjernobyl zelf."

Circa vijftig mensen verloren hun leven door het ongeluk in Tsjernobyl, waarvan een deel aan de gevolgen van straling. "Aan de hand van berekeningen wordt verwacht dat op den duur vierduizend mensen aan de gevolgen van de Tsjernobyl ramp zullen overlijden. Maar dat kan men ondanks onderzoeken niet bevestigen. Het hangt er vanaf welk model je gebruikt voor deze berekeningen", vertelt Veldhof. Duidelijk is wel dat Tsjernobyl het ernstigste ongeval blijft in de nucleaire sector. Des te indrukwekkender om deze beladen plek eens met eigen ogen te zien.